GEMEENTE WATERLOO ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORDKUNST

Logo de l'académie de musique

Gerelateerde pagina's

Chaussée de Bruxelles 267 – 1410 Waterloo

Tel.: 02/351 09 77 - Fax 02/354 72 02

academie.waterloo@skynet.be

Bijgebouw: Rue F. Libert 25 - 1410 Waterloo – Tel.: 02/354 76 83

Geschiedenis van een instelling die prestige heeft verworven

De Academie van Waterloo was de eerste echte muziekschool van de regio. Haar faam overschrijdt ruimschoots de gemeentegrenzen. De instelling is 50 jaar lang onafgebroken blijven evolueren.

Voor 1956 was er nog geen muziekschool, noch in Waterloo, noch in de omgeving. Jongeren konden alleen basiscursussen volgen in muziekverenigingen zoals harmonieën en fanfares. Zonder de inzet van drie vrijwilligers was dit muzikaal avontuur nooit begonnen.

In 1954 kwam Fernand Bauduin op het idee om in Waterloo een symfonisch orkest op te richten. Het had zoveel succes dat de initiatiefnemers in 1955 hun project - een muziekschool oprichten - gingen uitleggen aan Jules Descampe, de toenmalige burgemeester.
"Hij zag onmiddellijk in dat zijn gemeente de eerste van de streek met een dergelijke school zou zijn en dat dit het cultureel prestige van Waterloo ten goede zou komen," herinnert Richard Kegelart zich. "Wij waren met drie vrijwilligers: de heer Bauduin, de heer Soudan en ikzelf, alle drie met hetzelfde enthousiasme. Het resultaat overtrof onze verwachtingen: vanaf het eerste jaar hadden wij al een vijftigtal leerlingen."

Eerste cursussen
De eerste lessen notenleer en koperblazers begonnen in januari 1956. Vanaf april werden ze gevolgd door vioollessen en in mei door de houtblazers.
De goede reputatie van de school verspreidde zich snel. In september stroomden de inschrijvingen binnen, ook uit de aangrenzende gemeenten. Zo ontstond het Institut Communal d'Art Musical. In 1960 werd het officieel ingesteld en het jaar daarop kreeg het onderdak in de lokalen van de François Libertstraat.
In 1977 ging de eerste directeur, Fernand Bauduin, met pensioen. Hij werd vervangen door de heer Soudan en vervolgens door Ludovic de San, die nog steeds in functie is. Deze bekende bariton voorziet elke cursus van een gespecialiseerde leraar die bekendstaat als een hoogwaardige vertolker.
Ook de leerlingen begonnen zich geleidelijk te onderscheiden in nationale en internationale wedstrijden. Begin jaren 80 verwierf de instelling het statuut van Academie van 1e categorie.
In 1981 werd de vzw "De vrienden van de Academie van Waterloo" opgericht op initiatief van schepen Madeline van Raemdonck. Met de bijdragen van alle leerlingen worden instrumenten aangekocht en voor een bescheiden bedrag te huur aangeboden. De vzw organiseert ook concerten en andere evenementen.

Een pedagogisch instrument waar velen jaloers op zijn
Door het stijgend aantal leerlingen was de Academie na verloop van tijd verplicht om buiten de François Libertstraat nog andere lokalen in gebruik te nemen. In de jaren 90 stelde schepen Yves Vander Cruysen voor om de school te installeren in het vroegere en nu gerestaureerde Gemeentehuis. Tegelijk werd het gebouw in de François Libertstraat gerenoveerd.
"Ondertussen is de wereld van het muziekonderwijs jaloers op ons pedagogisch instrument", zegt Ludovic de San.

INFO: De Academie van Waterloo heeft ook een afdeling "Woordkunst" (dictie, drama). Inl.: 02/351.09.77 of 02/354.76.83
 

BijlageGrootte
Trio clarinette, saxo et piano du 24/03/2013153.44 KB
Calendrier des évaluations publiques 2013.pdf212.28 KB
Présentation de l'Académie de Musique et des Arts de la Parole.pdf2.17 MB
GEMEENTE WATERLOO ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORDKUNSTGEMEENTE WATERLOO ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORDKUNSTGEMEENTE WATERLOO ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORDKUNSTGEMEENTE WATERLOO ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORDKUNSTGEMEENTE WATERLOO ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORDKUNST
Trefwoorden :